Överlägg

Min vårdnadstvis

Den här bloggen har blivit mycket om tips och olika listor om sakert att göra i Mora men det var inte helt och hållet det den var menad att vara från början. Den var också menad för att ni skulle kunna följa mitt liv och att jag kan berätta om mina erfarenheter så detta inlägg kommer att vara väldigt annorlunda jämfört med dom andra. I det här inlägget kommer jag nämligen att dela med mig om min skilsmässa och hur jag tog mig igenom den då det blev en vårdnadstvist. Vet att många är oroliga för detta, framförallt pappor så tänkte ge lite tips på vad du bör tänka på för att underlätta processen. 

Vad är en vårdnadstvist?

Jag kan börja med att kort förklara vad en vårdnadstvist är för er som inte vet. Det faktum att du är mitt i en vårdnadstvist innebär att du och ditt ex inte kan komma överens om hur mycket tid varje förälder kommer att ha barnen. Om du inte kan lösa ditt mål genom medling måste du lägga fram ditt ärende för en domare. Barns bästa är alltid det främsta för varje beslut om vårdnad. Innan vi börjar tänker jag nämna att det är av stor vikt att hitta en bra jurist som kan hjälpa, jag rekommenderar den här för vårdnadstvister.

Vad bör du tänka på?

Då jag har gått igenom det här och har resultatet i hand känner jag mig bekväm med att ge tips om vad ni bör tänka på under en sån här process. 

Prata inte illa om ditt ex till barnet

Detta är en egenskap som jag tyvärr hade under min vårdnadstvist och har sett måga andra som har gått igenom det här göra, särskilt när människor är djupt förankrade i rättsligt vårdnadsförfarande under en lång tid. Det kan vara så enkelt som en glidning av tungan till en vän i närvaro av barnet om hur den andra föräldern är en dålig förälder till kommentarer direkt till barnen som berättar hur den andra föräldern inte älskar barnet och ”övergav” barnet eller liknande uttalanden. Konsekvensen för detta är väldigt ofta att domstolen kommer att se dåligt på alla personer som pratar dåligt om andra föräldern till barnet (eftersom domare är medvetna om den skada det gör för barn). Jag garanterar att även den minsta glidningen till ett barn kommer att återvända till den andra föräldern, även om du ber dem att inte säga något. Barn kommer oundvikligen att berätta för den andra föräldern, ett syskon, familjemedlem eller till och med en lärare. 

Att inte sätta barnens bästa intressen först

Det här är inte något som jag själv gjorde fel på men vet att det är många som snabbt börjar tänka på sig själv och hur det ska bli bäst för dom. Det är inte ovanligt att föräldrarna fastnar i separationen och börjar att fokusera på bara de dåliga saker som den andra föräldern gör och deras egna egenintressen. Till exempel ”Jag vill bo här eftersom det är närmare mitt arbete”, ”Jag vill att barnen ska bo med mig så jag behöver inte betala så mycket barnstöd”, ”Den andra föräldern kan inte diktera mig när jag kommer och inte kommer att se mina barn ”. Listan fortsätter och fortsätter … och jag är säker på att jag har sett det mest under åren.

Det var mina två bästa tips för en vårdnadstvist, jag hoppas verkligen att det hjälper dig genom den här jobbiga processen och att du känner dig lite lugnare samt har en bättre idé om vad du bör göra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up